piątek, 14 września 2012

Moc pieczarek

Jako typowa Polka uwielbiam zupy. Zazwyczaj wybieram gęste kremy, dzisiaj jednak postawiłam na zwyczajną, prostą pieczarkową wzbogaconą nutką imbiru i ziół :)

Składniki:
- ok. 0,5 kg pieczarek
- 2 pory
- 3/4 litra rosołu 

- średniej wielkości marchew
- ziemniak
- łyżeczka startego imbiru
- szczypta kolendry
- łyżka soku z cytryny
- pęczek zielonej pietruszki
- 2-3 łyżki śmietany/jogurtu (opcjonalnie)
- sól
- pieprz


Pory podsmażyć na łyżce oleju z imbirem, dodać pieczarki i kolendrę, dusić ok. 7 minut. Po tym czasie przełożyć zawartość patelni do garnka, dodać rosół, pieprz, sól i gotować ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie dodać sok z cytryny. Po nałożeniu na talerz udekorować śmietaną/jogurtem (na zdjęciu wersja bez śmietany). Pyszny, rozgrzewający (w sam raz na dzisiejszy dzień) obiad.


Polecam :)




2 komentarze: